Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Bushman's Chilisåser

Den pulserande hettan i Afrikas sol, värmedallret över den röda sanden och de brännande vindarna över Kalahari. Bushman's chilisåser ger en eldig hetta till grytor, wokmat, marinader och mycket, mycket mer… Bushman's chilisåser har ett värmeindex som går från 0-15 och säljs i attraktiva 125 ml flaskor som är lagom stora att ha på bordet.

Bushman’s chilisåser hyllar San, ett jägar- och samlarfolk som ofta kallas 'Bushmen'. Deras förfäder var de första innevånarna i södra Afrika (se nedan). I en 4-årig rättegång har San kämpat mot Botswanas regering för rätten att få fortsätta leva i sina landområden. Den 13 december 2006 avgjordes målet och San vann på ett mirakulöst sätt tillbaka sitt land! Det glädjer oss verkligen och vi känner oss delaktiga. För varje flaska av dessa chilisåser som Taste of Africa säljer har vi sedan 2005  skänkt 4% av försäljningspriset till Survival International. Det är en organisation som arbetar aktivt för att hjälpa San. Vi tackar alla er som köper våra Bushman's chilisåser och fortsätter att följa och stödja San i framtiden - gör det du med!

Våra bästa grillsåser...


Nolans chilidipp - busenkel & hetast
2 dl fet creme fraiche
1 (2) krm Hot az Hell eller Bushman’s Revenge
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
Blanda ihop detta och SMAKA av! Garnera gärna med gröna örter...Låt stå kallt!
Hållbarhet: en dag, i kylskåp

Smakar underbart till grillat kött, fisk & skaldjur m m

Åsas fondue-sås - busenkel & krämigare
2 dl fet creme fraiche
0.5-1 dl äkta majonäs
1-2 tsk Bushman’s Hot Chilipaste (röd) eller
1-2 msk Mild Paste (grön)
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
Blanda ihop och SMAKA av! Garnera gärna med finklippta gröna örter...
Blanda gärna flera såser...Låt stå kallt! Hållbarhet: en dag, i kylskåp

Den röda pastan ger en krämig Rhode Island typ. Den gröna
pastan ger en spännande sås med aningen rökighet.
En klick chutney i ger mer sötma om du önskar.

Hot Az Hell - Värmeindex 12 (Klicka här för att beställa)

Den lilla staden Hotazel ligger som en oas i den obarmhärtiga hettan i den norra Kap-provinsen. Den staden gav namn till den här chilisåsen. Precis som staden är Hot Az Hell full av arom och smak, men omgiven av en påtaglig men snabbt övergående hetta, som den från en gräsbrand. Innehåll: chilipeppar (50%), matättika, kapsikumolja (1%), örter, kryddor, vitlök, socker, salt, solrosolja, stärkelse, kaliumsorbat.

Bushman's Revenge - Värmeindex 15 (Klicka här för att beställa)

Varning" står det på den här flaskan! Men låt inte det skrämma Dig! Bushman’s Revenge är en explosiv aromatisk sås med fyllig smak. Hettan kan liknas vid ett stort bål. Den uppenbarar sig lite långsammare jämfört med Hot Az Hell, men den varar längre! Innehåll: färsk, chilipeppar, matättika, kapsikumolja, örter, kryddor, vitlök, salt, solrosolja, stärkelse, kaliumsorbat.

Bushman's Red Hot Chilli Paste - Värmeindex 10 (Klicka här för att beställa)

Denna fylliga röda chilipasta lockar oss att ta en stor sked rätt in i munnen! Den ser fantastisk ut och blandar du den i dina grytor, marinader eller kalla såser tillför den ångande hetta, vacker färg och fyllighet. Använd den på en pizzabotten eller blanda en underbar chilidipp (se recept på etiketten). Ingredienser: chilifrukter, matättika, lök, kryddor, örtkryddor, salt, solrosolja, vitlök, stärkelse, kaliumsorbat (konserveringsmedel).

Bushman's Mild Chilli Paste - Värmeindex 7 (Klicka här för att beställa)

Uppskattar du den röda, så älskar du säkert den gröna...Denna milda chilipasta går utmärkt att ha som den är till maten, men är också spännande att röra ner i kalla såser m m. Ingredienser: chilifrukter, matättika, lök, kryddor, örtkryddor, salt, solrosolja, vitlök, stärkelse, kaliumsorbat (konserveringsmedel).

Bushman's Chilisenap - Värmeindex 8(Klicka här för att beställa)

En lite hetare grovkorning senap som kommer att inspirera dig till att prova nya sillinläggningar, potatissallader...och givetvis grillmarinader m m. Ingredienser: senapsfrön, chilifrukter, äppelvinäger, vitvinsvinäger, vatten, kryddor, örtkryddor, salt, solrosolja, stärkelse.

Chili-Senapssill - busenkel & mycket uppskattad
2 dl fet creme fraiche
1-2 msk Chilisenap
matjessill i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, om du vill
salt & svartpeppar
finklippt dill eller annan örtkrydda smakar bra till

Blanda ihop detta och tillsätt mer Chilisenap efter smak.
Låt stå kallt! Hållbarhet: en dag, i kylskåp
Detta är ett kund-tips :=)

Bushman's Dynamite - värmeindex 21

Den här extremt heta chilisåsen liknar ingen annan Bushman-sås och hamnar därför i en klass för sig! Den tillverkas av förstklassig habanero-chilipeppar och mörk belgisk choklad som blandats och lagrats under 5 år. Det här är en sås för dig som älskar chili! Känn en explosion i munnen med uttalad chilihetta, med fylligheten hos äkta mörk choklad, fast med antydan av mogna plommon! I Sydafrika används Bushman’s Dynamite på de mest populära barerna till att blanda exklusiva cocktaildrinkar... Ingredienser: habanero-chilipeppar (40%), balsamvinäger, olivolja, vinäger, belgisk choklad (70% kakao), kapsicumolja (2%), stärkelse, kaliumsorbat (konserveringsmedel), kryddor, örtkryddor, sirap, salt.

Chocolate sauce for Chilli lovers
Smaksätt din chokladsås med Bushman’s Dynamite!
2 msk smör
1 ½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
½ krm salt
1 dl socker
2 dl grädde
Bushman’s Dynamite, droppvis

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull/potjie. Tillsätt alla andra
ingredienser och rör om hela tiden. Om det blir för varmt - ta av från
värmen! Låt koka till önskad tjocklek och droppa Bushman’s Dynamite.
SMAKA! Om du älskar chili, så förändrar den här såsen ditt liv :=)

Om Bushman-folket i södra Afrika

Bushman's chilisåser är en hyllning till Sanfolket (som ofta kallas för 'Bushmen'). Deras förfäder var de första innevånarna i södra Afrika. Sanfolkets unika kultur avslöjas genom ett stort antal arkeologiska fynd och i fantastiska klippmålningar som under tusentals år berättat deras historia. Dessa klippmålningar påträffas överallt i bergen södra Afrika. Förfäderna till Sanfolket levde som jägare och samlare, vilket innebär att de samlade växter och jagade små och stora vilda djur. De som bosatt sig i närheten av havet levde mest av fisk och andra marina djur.

När området med tiden koloniserades kom Sanfolkets kulturella identitet att fragmenteras på ett mycket tragiskt sätt. Många dödades, togs som slavar, eller inhyrdes som jordbruksarbetare eller spårare för militären. Deras jaktmarker togs i beslag och omvandlades till betesmarker eller exploaterades för utvinning av mineraler och ädelstenar. Detta ledde så småningom till en kulturell och traditionell söndervittring. Idag finns endast en spillra av Sanfolket kvar. De flesta lever i Kalahari under ett stort hot. De riskerar att förlora rätten till sina landområden, som nu ingår i Kalagadiparken – ett reservat som sträcker sig över Botswana, Sydafrika och Namibia. De flesta Kalahari-San har nu anammat västerländska levnadsvanor och en del håller boskap. Dock pratar de fortfarande sitt ursprungliga språk med klickljud. Denna kulturella länk har på ett fantastiskt sätt överlevt alla de förändringar som Sanfolket fått utstå under historiens gång. En gång var de en stor folkgrupp, vida spridd över södra Afrika. Nu är de en spillra, ett hotat folk, som kämpar för att bibehålla sina kulturella och traditionella rättigheter.

Vi berättar om Sanfolket för att hylla dem – en av många fascinerande folkgrupper på den afrikanska kontinenten. Men vi vill också säga - än är det inte för sent! För varje flaska av Bushman's chilisåser som Taste of Africa säljer går 4% av försäljningspriset till Survival International, (www.survival-international.org)  en organisation som just nu arbetar för att hjälpa Sanfolket att återvinna sina landområden.

Om Du vill läsa mer on Sanfolket:

Vanishing cultures of South Africa av P. Magubane. 1998, Struik Publishers, Cape Town.
In search of the San av P. Weinberg. 1997, Porcupine Press, Johannesburg.
The Bushmen of southern Africa av S. Gall. 2001, Chatto and Windus, London.