Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Handtillverkat i Afrika

I vår gårdsbutik och på marknader säljer vi hantverk från olika Afrikanska länder. Det är med stor glädje, noggrannhet och stolthet som vi valt ut dessa föremål. Var och en av dem vittnar om en fascinerade kreativitet hos konstnären. Dessa saker berättar med kärlek om den skönhet som finns i Afrika, så som många av oss känner den.

Beställ på Internet

Nu kan du även köpa hantverk från vår hemsida. Ofta har föremålen unika mönster, så vi väljer ut det vackraste vi har åt dig. Ring om du vill veta den exakta storleken eller önska design! Självklart har du 30 dagars bytesrätt på varor som du handlar på Internet, men en eventuell extra fraktkostnad måste vi ta betalt för.

Bestick av trä & ben från Kenya (beställ på Internet)

Akambafolket i Kenya snidar underbara salladsbestick, träskedar och smörknivar med ben från ko eller get. Det unika mönstret kommer av kåda som ger ett mönster när benet bränns över eld. Du kan diska dem för hand och med viss varsamhet också i diskmaskinen. Gnid in med matolja varje gång du diskar! Alla besticken har unika mönster. Ring om du vill veta den exakta storleken eller önska design.

Handgjorda textilier från Sydafrika (ring om du vill beställa)

Med Table Mountain som kuliss i en av Kapstadens förorter arbetar Colette med passion i sin egen garageateljé. Hennes händer rör sig snabbt och medvetet, med starka färger och energi. Hennes uttrycksfulla afrikanska bilder är fulla med liv. Alla hennes textilier är gjorda i 100 % bomull och kan tvättas i maskinen på 40° C. Vi säljer förkläden för barn i flera olika mönster (se bild). Det finns även förkläden för vuxna, bordslöpare och kuddfodral med många olika mönster. Hör av dig om du vill veta mer!

Rooibostvål - (beställ på Internet)

Den här glycerintvålen innehåller en blandning av rooibos och honung. Rooibos, det röda teet, är en omtyckt dryck med fantastiska hälsoegenskaper (se vårt Afrikanska röda te). I den här skonsamma, ljuvligt doftande, tvålen tillför rooibos en positiv renande effekt för huden. Extra skonsam och läkande är den för dig med torr hy, eksem eller allergi. I Sydafrika badar man barn med blöjeksem i rooibos! Använd den som handtvål eller i duschen. Ej testad på djur. Vikt: 120 g.

 

Geckoödlor från Zimbabwe - (ring om du vill beställa)

Våra populära geckoödlor av tråd och glaspärlor finns nu att beställa i två storlekar. Det finns många olika färgkombinationer, så önska gärna en viss färg så ska vi göra vårt bästa.

Ndebelearmband från Sydafrika (beställ på Internet)

Det är med stolthet som vi visar dessa handgjorda läderarmband med unika afrikanska mönster som inspirerats av Ndebele-folket i norra Sydafrika. Dessa armband finns i fem olika färgkombinationer . Mönstren är alla unika och varierar. När du beställer ett armband behöver vi veta handledens omkrets (i cm) så väljer vi det som passar dig bäst (ej för löst och ej för tajt). Det har alla en liten tryckknapp. Berätta gärna dina önskemål (smalt, bredare, ett andra val av färg o s v) och vi ska verkligen försöka hjälpa dig på bästa sätt.

Ndebele läderarmband, varma färger & guld på brunt
Ndebele läderarmband, varma färger & guld på svart
Ndebele läderarmband, blått & lila på svart
Ndebele läderarmband, starka färger på svart
Ndebele läderarmband, vitt på svart

Hantverk som vi säljer i Gårdsbutiken

 

Batik från Zimbabwe

Vår batik och handmålade tyger ger värme och ombonad till ditt hem som väggbonader, överkast, dukar och kuddfodral.

Original T-Bag designs från Sydafrika

Kort och ljusstakar, alla dekorerade med unikt handmålade återvunna tepåsar.

Trådarbeten med pärlor från Sydafrika

Geckoödlor, valar, korgar, elefanter och handdukshängare…vad du vill! Simba Kaparepare, ursprungligen från Zimbabwe, ger form och funktion till allt möjligt med sina trådarbeten. Vi säljer också juldekorationer gjorda av kvinnor i Kwa-Zulu Natal.

Baobabmattor från Zimbabwe

Många afrikaner tror inte att det någonsin finns några små Baobab-träd. Dessa träd kan bli enorma och vara upp till 3000 år gamla. Det är av den fiberrika barken på den tjocka stammen som man tillverkar korgar, rep och dessa vackra handflätade mattor. Att använda barken på detta sätt är ekologiskt hållbart, för man använder bara en liten del av den tjocka stammen varje gång. Skadan på trädet läker snabbt.

Det finns många legender och myter om Baobab-trädet. Eftersom löven faller av under torrperioderna sägs det att Gud planterade trädet upp och ner så att rötterna sticker upp i luften. Om du plockar en blomma från Baobab-trädet riskerar du att bli attackerad av ett lejon, eftersom blommorna innehåller så många andar. En man som dricker en dekokt från barken får skydd mot krokodiler och blir väldigt stark. Dessa mattor är också väldigt slitstarka!

Kapula handmålade ljus och keramik från Sydafrika

I hjärtat av vetefälten i Overberg, nära den sydligaste spetsen av Afrika, ligger staden Bredasdorp. Här handmålas Kapulaljus och -keramik i sprakande färger. Deras olika teman har inspirerats av traditionell afrikansk konst. De ger ditt hus den afrikanska solens värme och den svala friskheten hos indiska oceanen.

Firefly Ceramics

Som en eldflugas sken i sammetsnatten. Ett glödande handfat med trollsländor eller en liten havssköldpadda som simmar mot en turkos ocean. Muggar där sandödlorna leker kurragömma. Firefly Ceramics är designad och tillverkad i Sydafrika. Den är unikt handgjord och med en glasyr som är fri från bly och gifter.

Bingakorgar från Zimbabwe

Dessa vackra Bingakorgar är individuellt handflätade och berättar alla sin historia. Använd dem som frukt- och brödkorgar eller dekorera din vägg med dessa naturligt vackra korgar

Zulukorgar från Sydafrika

Isiquabetho, ukhamba och iqoma...namnen på dessa handflätade Ilalapalm-korgar berättar hur de används i traditionellt Zulu-liv. Konsten att fläta korgar förs vidare från vuxna till barn genom generationerna. Den täta flätningen gör en del korgar så lufttäta att de kan användas för att förvara och bära vätskor. En del korgar används för att lagra örter & kryddor, och för att samla och förvara säd etc. I våra hem är Zulukorgarna vackra och användbara som frukt- och brödkorgar, behållare till te & kaffe, och som väggprydnader.

Täljstensskulpturer från Zimbabwe

Hans skulpturer talar om livet och kärleken. Chiezda är en ung flykting från Zimbabwe som får oss att känna det mystiska Afrika och skönheten hos dess djur och människor. Han tar en sten och ger den form och yttryck. Den lämnar ett efter sig ett intryck som rör oss djupt inombords. Det är en berättelse om Afrika som kommer till oss från en ung konstnär som just nu försöker skapa sig ett nytt liv i Sydafrika.

Det finns mer...

Varje gång vi reser till Afrika så kommer vi hem med nya spännande saker. Ofta finns det bara en eller kanske två av det vi köper...Vi kan inte berätta om allt här utan vi lämnar lite för dig att upptäcka när du besöker oss. Välkommen!

Klicka här för: