Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Baobab Kitchen
Laga mat med oss

 

Kom och laga mat i vårt afrikanska utomhuskök Baobab Kitchen! Njut av livet, samla familjen, vännerna, eller arbetsplatsen till denna lustfyllda upplevelse, där ni kan slappna av och inspireras av färgerna, dofterna, smakerna och musiken. Vi välkomnar bokade grupper på minst 10 till max 25 personer under dagtid, eftermiddag eller kvällstid, maj-oktober.

I Baobab Kitchen, lagar ni mat och bakar över eld i afrikanska järngrytor och njuter av den tillsammans medan elden sprakar och fotogenlyktorna brinner. Vi har gjort allt det tråkiga. Nu väntar bara det roliga. Ni hjälper till, men det är vårt ansvar att det blir nåt’ och att det blir gott!

Ni väljer själva mellan maträtter från många afrikanska länder och kombinerar som ni vill. Vår passion är att erbjuda smaker som vibrerar av afrikansk matglädje och vi ger gärna råd och tips. Allergi, vegetarian eller speciella önskemål? Vi hjälper till att komponera ihop en måltid som passar alla. Ni kan ta med valfri dryck till matlagningen och middagen. Det går också att köpa kalla drycker i glas eller kanna från vårt Cafésortiment.

Klicka för årets meny 2022 - Baobab Kitchen
Klicka för att skicka oss ett email

eller ring oss på 0291-610 25, 070-264 21 09

 
När kan vi komma?

Baobab Kitchen är öppet för bokningar under alla veckodagar, dagtid (fr. kl. 13), eftermiddag eller kvällstid, från maj till oktober. På helgerna, då vi har Caféet öppet under dagtid, tar vi emot grupper efter kl. 18. Ni är hjärtligt välkomna till Gårdsbutiken & Baobab Café (vårt Café behöver inte bokas) och diskutera era planer med oss!
Klicka för öppettider i Gårdsbutiken & Baobab Café

Konferenser -

i hittar gärna en helhetslösning till er, arbetsplats eller förening, som vill träffas under en heldag i en skön & avspänd miljö.

Hur lång tid tar det?

Baobab Kitchen är en aktivitet som tar minst 3, gärna 4 timmar, om ni ska känna er fria att njuta av maten i lugn och ro. Det kan vara bra att känna till att det tar ungefär 1 till 1,5 timme innan ni sätter er ner och äter. Vi erbjuder brickor med afrikanska tilltugg att förbeställa som står färdiga när ni kommer.

Hur klär vi oss?

Ha på dig kläder som är bekväma, som tål att bli lite rökiga och som är ganska varma. Baobab Kitchen är helt och hållet en utomhusupplevelse. Vi har varma filtar att linda in sig när elden sprakar och natten är stjärnklar.

Är Gårdsbutiken öppen?

Javisst, Gårdsbutiken är öppen hela tiden. Där finner du nya smaksensationer och genuint afrikanskt hantverk, personligt & charmigt. Allt är noga utvalt av oss.

Bokning & betalning

När ni bokar vill vi veta ungefärligt antal personer och tid. Vid preliminär bokning vill vi gärna ha besked så snart som möjligt, men senast 3 veckor innan för att slippa säga nej till andra. En vecka innan ni kommer, vill vi veta era önskemål om meny och hur många ni blir. Vi hjälper gärna till! Hör av er om ni blir fler än de som anmälts. Vi försöker alltid att ordna det! Anmälan är bindande. Vid återbud senare än 24 timmar innan avtalad tid tar vi ut 50 % av priset. Vid återbud senare än 6 timmar innan avtalad tid tar vi ut fullt pris. Vi hoppas ni har förståelse, då alla förberedelser redan är gjorda.


Hos oss kan ni betala kontant och med betalkort (från maj 2011). Vi kan fakturera företag och arbetsplatser.

Magiska ögonblick...

Glada röster, afrikanska trummor, leenden i skenet från eldar & lyktor, nybakat bröd, puttrande grytor med spännande kryddor, dofter av citrus, kanel, honung & röken från eldarna - hos oss blandas dofterna och aptiten växer. Sen, lugnet när allt är uppätet och sammetsnatten lindar in er i våra filtar, elden sprakar och stjärnorna tänds... Maskotarna i Baobab Kitchen kan skvallra om magiska ögonblick, men "What happens in Africa stays in Africa" :=). Välkomna! Åsa & Nolan

Klicka här för att skicka ett email
eller ring 0291-610 25,
070-264 2109


Berättelser under ett afrikanskt Baobab-träd

Många afrikaner tror inte att det någonsin finns några små Baobab-träd. Dessa träd kan bli enorma och vara upp till 3000 år gamla. De är antagligen de äldsta livsformerna i Afrika. På den torra heta savannen utgör Baobab-trädet en naturlig mötesplats i byn, ett landmärke och en källa av råmaterial. Det är av den fiberrika barken på den tjocka stammen som man tillverkar korgar, rep och mattor. Att använda barken på detta sätt är ekologiskt hållbart, för man använder bara en liten del av den tjocka stammen varje gång. Skadan på trädet läker snabbt.

Namnet ’Baobab’ är KiSwahili men alla länder där Baobab-trädet växer har sina egna namn för denna vackra gigant. I Sydafrika kallas Baobab-trädet Kremetartboom av afrikaans-talande och umShimulu, isiMuhu och isiMuku av Zulu-talande.

Det finns många legender och myter om Baobab-trädet. Eftersom löven faller av under torrperioderna sägs det att Gud planterade trädet upp och ner så att rötterna sticker upp i luften. Om Du plockar en blomma från Baobab-trädet riskerar Du att bli attackerad av ett lejon, eftersom blommorna innehåller så många andar. En man som dricker en dekokt från barken får skydd mot krokodiler och blir väldigt stark.

Vi valde namnet ‘Baobab Kitchen’ på grund av det intima sätt som afrikanerna lever med sina Baobab-träd. Det är en plats i skuggan där folk möts, äter, och pratar med varandra - ett socialt träd för sociala människor.

 Kunskap är som ett Baobab-träd - armarna hos en person räcker inte till för att inringa det
- afrikanskt talesätt -