Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Afrikanskt kaffe – Taste of Africa Freshly Ground

Får vi presentera vårt eget kaffe Taste of Africa Freshly Ground dark eller medium arabica! Det är noga utvalt och helt utan tillsatser. Exklusivt rostat & packat för oss! Hemligheten är att det är samma underbara kaffe som det Rwenzori ni tidigare njutit av, nu i vår egen 250 g förpackning.

Detta rikt aromatiska kaffe tillverkas av de finaste arabicabönorna (från kaffeplantan Coffea arabica) som odlats och skördats på hundratals små jordbruk i Afrika. Det har sedan rostats och paketerats till ett kaffe av högsta standard. Resultatet är ett smakrikt mellan- eller mörkrostat kaffe med en djup fyllighet som dröjer sig kvar i en mjuk eftersmak. Det är ett underbart kaffe att skämma bort sig med - när som helst på dygnet!

Taste of Africa Freshly Ground dark eller medium arabica är alldeles är alldeles färskrostat och fortfarande hett då det paketeras i lufttäta 250 g förpackningar. Tryck på förpackningen så känner du kaffets underbara arom! Det går utmärkt att brygga i en bistrokanna eller i en vanlig kaffebryggare.

(Klicka här för att beställa)Vi ger något tillbaka till Afrika

Hjärtat finns fortfarande med och för varje kaffepaket, som vi säljer, ger vi en rand till en förskola i en kåkstad i Sydafrika. Det är samma skola som vi berättat om tidigare…men först en tillbakablick.

Vi har tidigare här berättat om ett samhällsprojekt som kallades ’Ge Afrika Trade not Aid’ och som leddes av en affärsman från Uganda vars filosofi gick ut på att ge människorna i Uganda sysselsättning, utbildning och sjukvård genom att sälja kaffe från Rwenzoribergen och plöja tillbaka 50% av vinsten i de byar som odlade kaffet. Det låter ju som en oerhört bra och generös tanke! Kanske det var för bra för att verkligen kunna genomdrivas... Idag, 2014 finns inte Rwenzori Coffee Company längre.

Eftersom Taste of Africa verkligen tror på idén att ge Afrika ’Trade not Aid’ fortsatte vi att sälja Rwenzori-kaffet. I december 2007, startade vi ett stödprojekt med hjälp från Rwenzori Coffee Company. Detta projekt stöder en förskola som finns i ett kåkstadsområde i vår lilla stad Stanford. Här bor nästan uteslutande svarta människor som tidigare diskriminerades i Sydafrika. Skolan heter Funimfundo (det betyder ‘att söka kunskap’ på Xhosa) och har funnits sedan 2004. Den startades av Food 4 Thought (www.f4t4kids.co.za), en organisation med syfte att ge små barn i åldern 3-6 år en trygg omgivning där de kan få undervisning, näringsriktig mat och stimulans att leka medan deras föräldrar arbetar. Under 4 år gav vi tillsamans med Rwenzori Coffee Company 2 rand till den här skolan för varje paket av Rwenzori-kaffe som vi sålde. I december 2011 hoppade Rwenzori Coffee Company av projektet, tyvärr. Men vi fortsätter att följa Funimfundo-skolan. Vi besöker dem varje år och hjälper till att köpa byggnadsmaterial m m för vår andel som motsvarar 1 rand per kaffepaket som vi säljer.

Detta har hänt...
Sedan vi först kom dit 2006 har utomhusmiljön runt förskolan blivit grönare och skönare. De har byggt en ny fin klätterställning, planterat träd och gångar har anlagts. Barn och lärare arbetar varje dag tillsammans på sin nya odlingslott och barnen äter grönsakerna som odlas. I oktober 2007 köpte vi material till ett nytt arbetsrum åt lärarna.

De små barnen (0-3 år) tas nu omhand i ett hus bredvid förskolan. De har fått en fin grön innergård med staket och leksaker. Nu kan de vara ute och leka!

I mars 2011 har skolan fått ett nytt rymligt klassrum och tre nya toaletter. Vi hjälpte till att köpa byggnadsmaterial till taket och färg till golvet i klassrummet. Många föräldrar till barn i skolan hjälptes åt att måla det invändigt.


Vi besökte skolan i februari 2014 och då hjälpte vi till att köpa material till bildundervisning; färgpigment, penslar & papper.