Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Laga mat och baka i en potjie-gryta!

Samla dina vänner och laga mat tillsammans i en sydafrikansk potjie (uttalas ’potchi’)! Det är ett spännande och njutningsfullt sätt att koppla av tillsammans och ett smakrikt alternativ till att grilla.

Grytan placeras över glödande kol antingen på en öppen eld eller på en grill. Värmen regleras genom att kolen flyttas närmare eller längre ifrån grytan. Den runda formen gör att vätskan samlas i botten. Det går därför åt mycket lite olja och annan vätska. Maten blir ljuvligt smakrik – och nyttig!

Att laga mat tillsammans är roligt för både stora och små! Ett tips är att göra i ordning en bricka med alla ingredienser i förväg. Då blir matlagningen avslappnad och trivsam för alla!

Man kan laga vad man vill i en potjie! Det blir fort varmt och värmen ger fin stekyta. I Sydafrika är potjie-matlagning en livsstil där fantasin får flöda. De har tävlingar i att göra den bästa potjie-grytan! I Sverige är det populärt att använda potjie-grytan under den kallare tiden på året, t ex under jakten och skidåkningen. Tänk dig en potjie full med varm soppa eller ångande glögg!

Klicka här för:

Att baka i en potjie

Att baka i en flatbottnad potjiegryta ger en ny spännande dimension till din utomhusmatlagning! Denna efterrättskaka kan bakas i kolen efter att du grillat eller lagat mat i en potjie. Den blir klar precis lagom tills ni har ätit färdigt varmrätten!

Eller varför inte göra ett härligt bröd att njuta av tillsammans med maten du lagar i din potjie. Vi säljer dessa grytor i två varianter. En standard storlek 12 (se ovan) och en Super Potjie, med ett lock som kan användas att steka på, se bild till höger nedan.

Den platta botten gör dessa grytor väldigt användbara - du kan baka i den över glödande kol eller laga mat och baka i den på din vanliga spis.

När man bakar måste man vara noga med att smörja grytan och insidan av locket med smör eller margarin. Strö lite mjöl ovanpå degen så att den inte fastnar på insidan av locket när den jäser.

Man ställer aldrig bakgrytan direkt på kolen utan på ett uppvärmt underlag. Man värmer underlaget genom att elda på den plats som man vill baka brödet på och flyttar sedan bort elden.

Om du gräddar brödet på en härd av eldfast tegel går det snabbt att hetta upp underlaget och det håller sig varmt länge. Om du eldar på marken kan det vara nödvändigt att flytta elden igen om gräddningen går långsamt efter ett tag pga att underlaget svalnat av.

Under tiden som underlaget värms upp kan man långsamt börja gräddningen genom att lägga några kol på grytans lock. Efter 20-30 minuter brukar det vara lämpligt att skrapa undan elden och placera grytan där elden var. Lägg en cirkel av kol runt grytan på ca 20 cm avstånd. Man kan lägga kolen närmare för att påskynda gräddningen, men var noga med att titta så det inte bränns.

Det är viktigt att rotera grytan var 10-15 minut så att brödet gräddas jämnt. Detta kan göras oftare om du har en varm eld bredvid grytan. Lyft försiktigt på locket för att se efter, men var försiktig så att inte askan och kolen från locket faller ner i grytan!

Potjie-grytor finns i olika storlekar

De bästa grytorna för familjer och mindre sällskap är grytorna i storlek 2 (6 L), storlek 3 (7.8 L) och storlek 4 (9.3 L). De här grytorna finns alla med tre ben. Dessa grytor ställer man över eld eller glödande kol utomhus eller i en öppen spis. Några av grytorna (storlek 1-3) finns även med platt botten utan ben. En platt gryta kan du placera på en spisplatta inomhus, eller på en grill eller ställning (treben) över eld utomhus. Om ni vill veta hur mycket grytorna väger – titta på vår beställningssida. Vi brukar säga att en tvåa (potjie storlek 2) räcker för 6-8 personer, en trea (potjie storlek 3) räcker för dubbelt så många dvs 12-16 personer och en fyra (potjie storlek 4) för 3 gånger så många dvs 18-24 personer. Om du är tveksam om vilken gryta du vill ha, köp hellre en större gryta för då kan du laga mat till 2 eller 20 personer i den! Vi brukar ibland ha några större grytor på lager (storlek 6, 13.5 L, till ca 30 pers. & storlek 8, 18.5 L, till ca 40 pers.) som vi säljer till föreningar & skolor m m. Tänk på att det kan behövas två personer för att lyfta en stor (storlek 6 eller 8) potjiegryta full med mat. I Baobab Kitchen, vårt afrikanska utomhuskök, är storlek 4 den största grytan vi använder. Ju fler grytor, ju fler kockar…dessto roligare blir det!

Här visar vi en storlek 2 med tre ben (längst till vänster på vänstra bilden), en storlek 3 med platt botten på ett treben (längst till höger på vänstra bilden), en storlek 4 med tre ben (längst till höger på högra bilden). Framför grytorna ser ni två mycket användbara redskap: en glödskyffel och en tång. En träslev med långt skaft är också mycket bra att ha! Den ser ni längst upp på den här sidan!

Ett utomhuskök ger dig frihet…

Till sist kommer lite inspiration till våra kunder & från våra kunder. Hur bygger man en eldstad? Hur gjorde andra? Behöver det bli ett jätteprojekt? Nej då! Du kan vara på marken och elda, eller placera grytan på en grill … och så småningom kanske du bygger ett utomhuskök. Vi byggde vårt kök i brunnsringar, se bild nedan.

Vänner till oss gjorde så här:

Hur har du gjort? Vi lägger gärna in fler bilder på underbara kök utomhus! Friheten att vara utomhus och laga mat och baka, under alla olika årstider ändrar vårt sätt att njuta av trädgården…eller hur?


 

Potjie-kulturen i Sydafrika

Den trebenta grytan av gjutjärn användes först i Europa under medeltiden och kom med tiden till Afrika när européer bosatte sig där. Idag, mer än 500 år senare är potjie-matlagning en stark afrikansk tradition som tillhör alla olika kulturer och folkslag. I Sydafrika är det är en livsstil. Det är ett sätt att umgås på, att ha fest på, eller att laga mat på när man är ute och campar. För de flesta sydafrikaner betyder en inbjudan till ’potjiekos’ (potjie-matlagning) en stund med trevlig samvaro runt en eld, kanske på en naturskön plats, medan det vattnas i munnen av dofter som kommer från potjie-grytan.

Man ska helst inte ha bråttom. Att laga mat i en potjie tar ofta lite längre tid än på en vanlig elspis, men resultatet är verkligen värt en extra väntan! Potjie-grytan är idealisk för långsam och försiktig tillagning av råvaror och för kött, speciellt viltkött, som måste koka länge för att bli mört och saftigt.

På landsbygden i Sydafrika används potjie-grytan fortfarande varje dag för matlagning. När det drar ihop sig till fest, till exempel vid en invigningsceremoni av unga Xhosa pojkar ('umqombothi'), kan de största grytorna (storlek 25) servera hundratals personer.

Då lagas syrlig majsgröt ('iqondi') i trebenta grytor. I flatbottnade grytor som staplas på hög bakas det bröd ('isonka').

Att använda din potjie för första gången

Tidigare var det nödvändigt att inviga potjie-grytan genom att låta den brännas ur invändigt (se bilden nedan).

Men nu för tiden behöver man inte göra det!
Nu är grytan behandlad så att du bara behöver rengöra den, smörja den och hetta upp den med olja invändigt innan du börjar laga mat i den.

Gör så här den första gången som grytan används:

  1. Fyll grytan med kokhett vatten och diska invändigt med diskmedel. Glöm ej locket!
  2. Torka grytan och lock ordentligt med en ren handduk.
  3. Smörj grytan och locket med matolja.
  4. Värm grytan och locket över glödande kol någon minut, tills oljan är ordenligt varm och börjar ryka lite.
  5. Nu är grytan färdig att användas!

När man lagar mat i en potjie regleras värmen genom att man flyttar på de glödande kolen runt grytan. Därför är det bra att ha en eld vid sidan om, så att man hela tiden kan få nya varma kol. Lyssna på ljudet från din gryta! Om man från 2 meters håll kan höra ett ljudligt kokande, så är det för varmt. Flytta då bort några kol tills man på samma avstånd knappt kan höra ett puttrande ljud.

Hur du sköter om din potjie

Det är förvånansvärt lätt att rengöra och sköta om en potjie. Invändigt: När du har använt grytan är det bara att fylla den med varmt vatten och låta det stå ett tag. Skölj, torka och smörj med en gång invändigt med olja! Om du ej använder diskmedel kommer din potjie med tiden att utveckla sin egen personliga smak. Utvändigt: Om man vill undvika att grytan blir sotig på utsidan (brukar dock ej vara så stort problem), kan man smörja den utvändigt med ett tunt lager diskmedel. Då är det sedan lätt att skölja bort eventuell sot på utsidan.

VIKTIGT – undvik att göra så här..

Din potjie är tillverkad av gjutjärn och den har livstidsgaranti. Men garantin gäller bara om du följt dessa två råd: 1. Laga inte mat i grytan direkt i lågorna på en brinnande eld! Då kan gjutjärnet med tiden bli försvagat och få sprickor! Använd istället glödande kol eller grillkol att värma grytan med. Ett tips är att ha en eld som brinner vid sidan om när du lagar mat. Då kan du hela tiden kan få nya varma kol. 2. Häll inte kalla vätskor i en varm gryta för då kan den spricka. Värm därför vätskor innan de tillsätts och låt din potjie svalna innan du diskar den.