Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Afrikanskt rött te – Rooibos

Grönt rooibos (Klicka här för att beställa)

Grönt rooibos är gjort på samma planta som våra andra rooibos-smaker, men bladen har ej jäst på det sätt som brukas för traditionellt rooiboste. Detta gör att grönt rooibos har en frisk och ren smak som är aningen mindre söt än annat rooibos. Mängden antioxidanter har visat sig vara ca 30% högre än hos rooibos. Då gäller det framför allt enzymer som attackerar fria radikaler.

Vårt gröna rooibos kallas för ‘Greenbosch’ och är av varumärket Cedarlife. Det är av finaste exportkvalité och säljs i kartonger med 100 g, uppdelat på 40 tepåsar.

Rooibos Mango (Klicka här för att beställa)

Det här teet får oss att minnas en traditionell afrikansk marknad i tidig morgonsvalka. Doften av frukten som packas upp. Rooibos Mango bjuder på en försiktig fruktighet och sötma som ger en känsla av lugn.

Rooibos Naturell (Klicka här för att beställa)

Det är så här många föredrar att dricka sitt Rooibos - just så som det kommer från plantan med sin fylliga rika smak och naturliga sötma. Det har inga tillsatser, konserveringsmedel eller färgämnen.

Vad är Rooibos?

Rooibos tillverkas av de finaste bladen av en ärtväxt (Asphalatus linearis), som bara växer i Sydafrika i ett bergsområde som heter Cedarbergen. Namnet betyder 'den röda busken'. Rooibos har använts under tusentals år av Sanfolket i södra Afrika. Den djupt röda färgen utvecklas när de gröna bladen jäser i samma procedur som för vanligt 'svart te'. Den unika smaken och de hälsobringande egenskaperna hos Rooibos har intresserat forskare över hela världen. Det innehåller inget koffein, mycket lite tanniner och ett stort antal essentiella mineraler (järn, kalk, zink, & magnesium) och antioxidanter. I Sydafrika ges rooibos som varm dryck till små barn. Barn med allergier och eksem badas i Rooibos! Rooibos används också till smaksättning av soppor, såser och grytor.

Gör så här:

Låt teet dra några minuter i kokhett vatten och drick det som det är, eller med lite mjölk och/eller honung. Det blir bara mer smak ju längre det drar.

Vårt Rooibos heter Jacob Hooy®. Det är av finaste exportkvalité och säljs förpackat i kartonger med 100 g, uppdelat på 40 tepåsar.

Honeybush -
(Klicka här för att beställa)

Honungsbusken, eller ’Honeybush’ som det heter på engelska, är ett milt aromatiskt örtte som helt naturligt smakar lite sött av honung. Det odlas ekologiskt, innehåller inget koffein, mycket lite tanniner och är helt fritt från tillsatser och färgämnen. Ett underbart te att slappna av med!

Vad är Honeybush?

Honeybush tillverkas av blommorna och de finaste bladen från buskar inom släktet Cyclopia som tillhör ärtväxterna. De dekorativa gula blommorna doftar sötaktigt av nektar. Dessa buskar växer bara inom ett specifikt bergsområde (Longkloofbergen) i sydvästra Kapprovinsen i Sydafrika. Det var Sanfolket, urinnevånarna i södra Afrika och i den här regionen, som först började använda dessa buskar för att göra Honeybush. Kunskapen spred sig till de europeiska bosättarna när de kom för några hundratals år sedan. Men eftersom växterna var svårtillgängliga på höga bergssluttningar och begränsade till ett mindre område var Honeybush under lång tid en välbevarad hemlighet.

Honeybush är idag mycket uppskattat för sin fylliga smak, naturliga sötma, men också för sina positiva hälsoegenskaper. Det innehåller ett stort antal essentiella mineraler (bl a magnesium, kalk, och kalium) och flavonoider (antioxidanter). Honeybush ingår ibland som ingrediens i naturläkemedel, skönhetsprodukter och fruktjuicer.

Gör så här: Låt ditt Honeybush dra några minuter i kokhett vatten. Det blir bara mer smak ju längre det drar.