Taste of Africa

A Safari full of Flavour

hem | english | swedish |      

English Swedish

Potjiebröd från Transkei

Detta är vår goda vän Nomsa Maliwas recept. Hon tillhör Xhosa-folket och är uppvuxen i Qumbu i Transkei som ligger i provinsen Eastern Cape i Sydafrika
 

Det här behöver Du för
en gryta av storlek 12 eller större:

smör
1 msk (15 ml) torrjäst
1 tsk salt
4 msk socker
15 dl vetemjöl
7-10 dl ljummet vatten

Bra att veta:
Potjiebröd bakar man i en gryta som har platt botten och släta raka kanter. Man sätter aldrig brödgrytan direkt på kolen. Istället börjar man med att lägga några kol ovanpå grytans lock, så att gräddningen kan börja långsamt. Efter ca 20-30 min skrapar man bort kolen där elden varit och sätter dit grytan. Man bör då helst vända grytan några gånger under gräddningen så att värmen blir jämn. Tänk på att lyfta försiktigt på locket när kolen ligger ovanpå, så att det inte kommer aska på brödet.
 

 

Baka Potjiebrödet så här:

Blanda mjöl, jäst, socker och salt i en stor bunke. Tillsätt ljummet vatten (max. 45°C) under omrörning, lite i taget, tills Du har en deg som kan knådas. Knåda väl en bra stund med mjöliga fingrar så den inte är kladdig.

Smörj grytan mycket väl med smör. Smörj även lockets insida! Lägg den färdigknådade degen i grytan med locket på. Placera grytan i värmen,
t ex i solen utomhus, med locket på.

Låt brödet jäsa ca. 1 timme. Under tiden gör man upp elden. När brödet har jäst färdigt, flytta några kol från elden och lägg på grytans lock där den står utanför eldstaden. Låt grädda så ca 20 minuter. Gör sedan plats för grytan i eldstaden. Skrapa bort kolen så att de ligger ca 20 cm från grytan i en ring. Vänd grytan varje kvart. Behåll samtidigt kolen på grytans lock. Grädda ytterligare 15-30 minuter, eller så länge det behövs för att brödet ska bli lätt och låta ”ihåligt”. Titta då och då under gräddningen. När brödet är klart, ta upp det ur grytan och låt svalna i en korg under en bakduk. Det smakar underbart till en potjiegryta eller till grillat!

Klicka här för en utskriftsvänlig version (.pdf-format) av receptet!

Apelsinkaka från Citrusdal

Denna efterrättskaka gräddas i glöden efter att Du lagat en potjie eller grillat. Den blir klar lagom tills man avslutar middagen.
Den är ljuvlig varm med lättvispad grädde, glass eller vaniljvisp.

Det här behöver Du för
en gryta av storlek 12:

Till kakan:
250 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
en nypa salt
7 ½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 ½ dl russin
½ dl apelsinlikör
grovt rivet skal av 2 apelsiner

Till såsen:
2-3 dl nypressad saft från 2-3 apelsiner
1 msk apelsinlikör
½ dl socker
 

Gör Apelsinkakan så här:

Lägg russinen i blöt i ½ dl apelsinlikör. Smörj en platt bak-potjie väl invändigt med smör. Var extra noga med att smörja locket! Rör smör och socker pösigt i en bunke. Blanda ner äggen, ett i taget. Vispa ordentligt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt, det rivna apelsinskalet och de likördränkta russinen. Om russinen är täckta med mjöl sjunker de inte till kakans botten under gräddningen. Rör ner mjölken. Smeten ska vara lite tjock. Häll smeten i en den smorda bak-potjiegrytan.

Skrapa undan kolen i eldstaden och placera grytan i en cirkel omgärdad av kol på ca 20 centimeters avstånd. Lägg några kol direkt på grytans lock. Låt den grädda ca 45 minuter och vänd grytan lite varje kvart så värmen blir jämn från alla håll.
Blanda under tiden ingredienserna till såsen.
När kakan är färdig tas den bort från värmen. Stick några hål i kakan med en gaffel och häll över såsen. Eftersom såsen är kall ska man hälla den lite långsamt över kakan. Låt kakan stå med locket på så håller den sig varm längre.
Den är godast varm tillsammans med lätt vispad grädde, glass eller vaniljvisp.
 

Klicka här för en utskriftsvänlig version (.pdf-format) av receptet!